Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia sieęsilnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.
Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne -mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii. Na uniwersytecie w Sydney w Australii podjęto badania nad "wskaźnikami sytości", czyli czasem, w którym po zjedzeniu określonego pokarmu organizm ludzki jest syty.
Prowadzący eksperyment poprosili uczestników o określenie natężenia uczucia głodu, co piętnaście minut od chwili spożycia posiłku zawierającego 240 kalorii. Okazało się, że najbardziej sycącą potrawą jest owsianka. Organizm ludzki po jej spożyciu jest dwukrotnie dłużej syty niż po zjedzeniu białego pieczywa, trzykrotnie dłużej niż pączków i prawie pięciokrotnie dłużej niż po zjedzeniu rogalików z ciasta francuskiego. Oprócz owsianki do najbardziej sycących pokarmów należą ryby, jabłka, pomarańcze, brązowy makaron i flaki.
Stwierdzono też, że dostarczenie organizmowi dokładnie tego, czego potrzebuje, zanim zacznie się on tego domagać, pozwala szybko zlikwidować łaknienie i zmniejszyć ilość przyjmowanych kalorii. Niektóre pokarmy trawią się i przechodzą do jelita cienkiego wolniej niż inne, przesyłając do mózgu sygnały o rozciągnięciu żołądka, co świadczy i jego wypełnieniu. Przed około dwudziestu laty dużą popularność zyskały operacje zmniejszenia żołądka w celu ograniczenia jego pojemności, a tym samym ilości zjadanego naraz pokarmu. W żołądku umieszcza się także balon wypełniony płynem.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »