Prawie połowa pracujących w Polsce kobiet uważa, że zdrowo się odżywia – wynika z badania „Co Polacy jedzą w pracy?”, które przeprowadził IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services. Panie, częściej niż panowie zwracają uwagę na regularne spożywanie posiłków w pracy, pamiętają o urozmaiconej diecie i unikają niezdrowych potraw. To kluczowe, choć nie jedyne różnice w podejściu do odżywiania w pracy pomiędzy kobietami a mężczyznami.
Badanie pokazuje, że 46% pracujących w Polsce kobiet uważa, że zdrowo się odżywia. Panie, zwykle w trosce o utrzymanie dobrej kondycji i szczupłej sylwetki, częściej niż panowie pamiętają o regularnym jedzeniu i podczas wykonywania zawodowych obowiązków aż 70% z nich zjada dwa i więcej posiłków.
Niestety w tym samym czasie 39% mężczyzn zjada tylko jeden posiłek, który ma zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na substancje odpowiedzialne za jasność i szybkość myślenia, długotrwałą pamięć oraz przytomność umysłu. Na korzyść panów przemawia jednak fakt, że zdecydowanie częściej niż kobiety (75% vs. 59%) wychodzą do pracy dopiero po zjedzeniu śniadania.
Kobiecy punkt widzenia w sprawie jedzenia
Według kobiet zdrowe odżywianie się to przede wszystkim unikanie tłustych produktów (83%), różnorodność posiłków (61%) oraz ograniczenie smażonych potraw (48%). Chociaż panowie przychylają się do tej teorii, to wagę poszczególnych elementów docenia mniej z nich (71%, 50% i 48%). Ponadto kobiety preferują lekkie posiłki, częściej sięgając po sałatki, owoce i warzywa (31% vs. 22%). Zapracowane Polki chcą również korzystać z ofert restauracji, kantyn i stołówek, które chciałyby odwiedzać prawie 3 razy w tygodniu, i to właśnie paniom bardziej zależy na dostępności miejsc ze zdrowym i smacznym jedzeniem w pobliżu pracy – (34% vs. 26%).
Słodko – słone różnice
Także w kwestii przekąsek wyniki badania podkreślają różnice pomiędzy kobietami, które chętniej niż mężczyźni, wyeliminowałyby ze swojej diety słodycze. Deklarację taką składa aż 63% kobiet i tylko 43% panów. Jest to o tyle istotne, że właśnie panie spożywają w pracy więcej słodkości, jogurtów, kefirów i gotowych deserów. Natomiast zapracowani mężczyźni częściej sięgają po słone przekąski, kanapki, tosty i dania Fast Food, czy instant.
Lepiej jesz, lepiej funkcjonujesz
Zapracowane Polki niezależnie od tego, czy kieruje nimi kobieca intuicja, czy pokusa zgubienia kolejnych kilogramów, coraz bardziej świadomie podchodzą do kwestii właściwego odżywiania się w pracy. Częściej niż panowie doceniają fakt, że jedzenie to niezwykle istotna część naszego życia, bo dzięki niemu nasz organizm otrzymuje nie tylko podstawowe składniki odżywcze i paliwo do wydajnej pracy, ale także dużą dawkę przyjemności.
O badaniu
Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.