Większość z nas wie, że fast foody szkodzą a warzywa i owoce dają pozytywną energię, że sport jest zdrowy i nie należy się przejadać itd. Wiemy i jednocześnie tego nie robimy. Dlaczego? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć
diet coaching.
Któż z nas nie słyszał choć raz: „jak nie zjesz, to się obrażę!", „nie wypada zostawiać na talerzu!"; „musisz wszystko zjeść!", „jedzenia się nie wyrzuca!", itp. Karciły nas w ten sposób nasze mamy, babcie i ciocie na domowych przyjęciach. Efekt? Poczucie winy i sięganie po jedzenie nie ze względów fizjologicznych, lecz czysto emocjonalnych.
Wymienione zwroty to tylko niektóre z zewnętrznych impulsów wpływających w konsekwencji na nasze późniejsze postawy względem odżywiania. Motywów większości z nich nie jesteśmy świadomi. Mogą to być ulubione zapachy, odczuwane np. podczas robienia zakupów w centrum handlowym lub wysoki poziom adrenaliny wpływający na zapominanie o jedzeniu w ciągu dnia, a także wiele innych całkowicie zindywidualizowanych powodów. Często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że nie radzimy sobie z dietą i zdrowym stylem życia, bo nie jesteśmy świadomi co nami powoduje: czemu sięgam po bagietkę lub batonik? Jakie konkretne sytuacje i emocje temu towarzyszą? Czy naprawdę jestem głodny czy tylko mam na coś ochotę? Czemu akurat na to?
Jednym z celów w początkowym procesie
diet coachingu jest zdobycie umiejętności odróżniania głodu od zachcianki. „Ów proces, a co za tym idzie pewne zmiany w podejściu do odżywiania, zaczynają się bowiem od myślenia! Kluczowa jest odpowiedź na postawione sobie pytanie: czy ja w ogóle chcę zastanowić się nad sobą...? Problemem jednak jest to, że ludzie raczej myślą o tym, co inni myślą o nich..." - podkreśla w wywiadzie diet coach Urszula Mijakoska z Instytutu Psychoimmunologii IPSI.
Tymczasem, zdaniem diet coacha, zastanawiając się nad sobą choć przez chwilę, robiąc sobie przerwę na tzw. „stop - klatkę" stwarzamy sobie samym szansę na podejmowanie świadomych decyzji w procesie odżywiania i w konsekwencji nie dopuszczanie do takiego poczucia głodu. Naszym celem - o czym niestety zapominamy w ferworze zajęć - jest przede wszystkim zadbać o siebie, o swoje ciało, czyli żyć zdrowo i zarazem jak najdłużej.
Rozwój w procesie diet coachingu polega na zmianie naszych zachowań związanych z odżywaniem i zdrowym stylem życia.
Cały wywiad na