W dzień poprzedzający nadejście kalendarzowej wiosny przypada Dzień Bez Mięsa. To dobra okazja, aby zrezygnować z mięsnych pokarmów choćby przez jeden dzień w roku. Takie ograniczenie w diecie, choćby krótkotrwałe, wpływa korzystnie na kondycję układu pokarmowego i pozwala nam czuć się lżej.
O tej porze roku każda kobieta odczuwa wewnętrzną potrzebę odmiany. Dla jednej jest to nowa fryzura, dla drugiej modny płaszczyk. Ale dla każdej z nas, bez wyjątku, najważniejsza jest smukła sylwetka. Na progu wiosny chcemy po prostu schudnąć. Czy warto w tym celu przejść na dietę bliską naturze – dietę wegetariańską?
Wegetarianizm jest wymagający bo to nie tylko sposób odżywiania, ale przede wszystkim styl życia: bardziej świadomy i uważny. Polega on nie tylko na rezygnacji z mięsa, ale także z picia alkoholu i palenia tytoniu. Często wiąże się też z ze zwiększona aktywnością fizyczną. Czy musimy jednak podchodzić do tematu aż tak restrykcyjnie? Może wystarczy od czasu do czasu jeden dzień bez mięsa? To dobrze wpłynie na kondycję układu pokarmowego i pozwoli nam poczuć się lżej. W konsekwencji urozmaicona dieta, o dużej zawartości owoców i warzyw, orzechów a także produktów zbożowych z pełnego przemiału, uzupełniona mlekiem, mlecznymi napojami i serami, rybami i niewielkimi ilościami jaj i mięsa pozwoli na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i wpłynie na opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Taka dieta łącznie z odpowiednim stylem życia może sprzyjać zdrowiu, młodości i urodzie. A czy nie oto nam chodzi? Aby nie doprowadzić do anemii i niedoborów witamin należy stosować ją rozsądnie. Jak zawsze należy wybrać Arystotelesowski złoty środek.
Czym zastąpić mięso?
Białko- produkty sojowe, soczewica, groch, kasza, makaron, razowe pieczywo oraz orzechy i nasiona Żelazo - zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowego, chleb pełnoziarnisty, Wapń - ziarna sezamu, mleko i produkty mleczne, zielone warzywa (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, brązowy ryż, migdały, pomidory, Cynk - soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, ziarna sezamu, orzechy, pieczarki Witamina B12 - produkty mleczne, jaja, pieczarki Witamina D - kiełki słonecznika, grzyby, produkty mleczne, zboża, margaryna roślinna Suplementy diety - to dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje - których może brakować w codziennej diecie), np. Elavia.
To nowy preparat wspomagający odchudzanie, jest połączeniem 14 naturalnych składników, które w przeciągu 25-dniowej kuracji mają pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów, dostępna jako kompleksowy program. Preparat należy przyjmować przez pierwsze 10 dni kuracji. Zawarta w nim zielona herbata, guarana, ostrokrzew paragwajski i herbata Yunnan pomagają w spalaniu tłuszczów, koper włoski, seler i jęczmień usuwają nadmiar wody, cykoria, grejpfrut i figa indyjska eliminują toksyny, a orzeszki kola wzmacniają organizm.