kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Fasolaminą w otyłość
2010/4/19 12:30:00

W XXI wieku otyłość dosięga coraz więcej ludzi nie tylko za oceanem, ale także w Europie i Polsce. Ci, którzy choć raz rozpoczynali walkę ze zbędnymi kilogramami wiedzą jak wiele jest metod pozbycia się niechcianego tłuszczyku. Dietetycy alarmują: przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób.

Specjaliści od żywienia są zgodni co do faktu, że jednym z głównych dostarczycieli węglowodanów jest skrobia, zawarta m.in. w pieczywie, makaronie, czy ziemniakach. Niestety, dieta środkowoeuropejska właściwie zasadza się na tych produktach, dlatego unikanie ich jest takie kłopotliwe.

- Podczas, gdy ograniczanie słodyczy i tłuszczu jakoś mi wychodzi, z chleba czy ziemniaków po prostu nie potrafię zrezygnować - mówi jedna z użytkowniczek forum dotyczącego diet i odchudzania. Niektórzy eksperci żywienia wymieniają jeszcze jeden powód dla którego powinniśmy unikać artykułów zawierających skrobię, a dokładnie wystrzegać się mieszania ich z produktami mięsnymi. Otóż wytwory te są inaczej przetwarzane przez układ trawienny, a mieszanie ich obciąża m.in. trzustkę i wątrobę, opóźnia spalanie węglowodanów, powoduje zaparcia itp. Dlatego osobom zmagającym się z problemem otyłości oraz tym, które chcą utrzymać idealną figurę poleca się przyjmowanie fasolaminy, czyli neutralizatora skrobi.

Fasolamina jest ekstraktem uzyskiwanym z nasion białej fasoli. Działanie tego związku polega na hamowaniu trawienia skrobi. Białkowy składnik fasolaminy przyłącza się do enzymu zwanego alfa-amylaza powstrzymując go przed rozkładem skrobi na cukry. Dzięki temu porcja skrobi zostaje wydalona, a w organizmie pozostaje tylko jej część, która może być spalona podczas wysiłku fizycznego. Przyswojone węglowodany zamieniają się więc w energię i nie odkładają w organizmie w postaci komórek tłuszczowych. Wybierając suplement diety zawierający fasolaminę warto zwrócić uwagę na zawartość składnika aktywnego, neutralizującego kalorie skrobiowe. Na rynku dostępnych jest kilka preparatów o różnym stężeniu tego związku.

Pragnąc zgubić zbędne kilogramy nie martwiąc się o efekt jo-jo, należy pamiętać, że przyjmowanie suplementów diety nie rozwiąże problemu otyłości. Prawidłowe odżywianie powinno łączyć się z aktywnością fizyczną, która zaprocentuje nie tylko w postaci idealnej figury, ale też zdrowego serca, niskiego poziomu cholesterolu oraz - co najważniejsze - znakomitego samopoczucia.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: fasolamina, nadwaga, otyłość, węglowodany


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»