Wiele osób staje na wadze po okresie świątecznym i stwierdza, że nadszedł czas na odchudzanie. Zabierają się za ten proces bez żadnego merytorycznego przygotowania. Pierwsze założenie brzmi zwykle: wystarczy odstawić słodycze, tłuszcze i poruszać się, a na pewno osiągnę efekt.
W dalekiej perspektywie, jest to zasadniczo prawda, ale trzeba pamiętać, że wiąże się z tym długi okres wyrzeczeń, po którym efekty mogą nadal nie być zadowalające. Mało kto zadaje sobie pytanie: a co z równowagą kwasowo-zasadową? Jak jest ona powiązana z dietą? Co jeść, by utrzymywać ją w normie? Odchudzanie to proces, w którym trzeba nastawić się na konsekwencję, systematyczny wysiłek i sporo wyrzeczeń. Ważna jest rola psychiki, bo ona ma być naszym motorem napędowym. Prawidłowe nastawienie psychiczne, to powiedzenie sobie: teraz się czegoś wyrzekam, ale długofalowy efekt jest tego warty! - chodzi przecież o moje zdrowie. Warto też połączyć dietę ze sportem. Wymaga to od nas psychicznej i fizycznej walki, ale skutki będą trwałe i szybciej zauważalne. Szczególnie pomocna w pracy nad swoim ciałem okazuje się też dbałość o równowagę kwasów i zasad w organizmie.
Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?
Jest to stan, w którym organizm ma prawidłowy odczyn Ph (pomiędzy 7,35, a 7,40), czyli odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zachwiania tej równowagi przejawiają się jako kwasica lub zasadowica. Są to stany zagrażające zdrowiu, a w ekstremalnych przypadkach nawet życiu. Dlatego tak bardzo ważne jest utrzymywanie ilości kwasów i zasad w niezachwianej równowadze. Istotne jest to również dlatego, że zrównoważona ilość kwasów i zasad okazuje się pomocna w procesie odchudzania.
Dietetycy zalecają układać dietę składającą się w 80% z produktów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych. Oczywiście jest to propozycja dla osób, które nie mają problemów z nadmierną ilością kwasów lub zasad, czy też z ich niedoborem. Nadmiar kwasów może prowadzić do nadkwasoty, czyli nie do okazjonalnych problemów ze zgagą, ale do stanu, gdzie zgaga towarzyszy nam cały czas. Z kolei nadmiar zasad stwarza w organizmie idealne środowisko do rozwoju grzybów, drożdżaków, pleśniaków i innych drobnoustrojów.
Jak podwyższyć ilość kwasów w płynach ustrojowych w przypadku niedoboru?
Przede wszystkim spożywając produkty żywieniowe o charakterze kwasotwórczym. A przy tym należy unikać produktów wysoko kwasotwórczych takich jak np. gazowane słodkie napoje, piwa, likiery alkoholowe, czerwone mięso - wołowina. Natomiast produkty słabo kwasotwórcze takie jak otręby, orzechy włoskie i nerkowca, śliwki, borówki i inne, w przypadku dużego niedoboru kwasów mogą okazać się niewystarczające. Dlatego dobrze spożywać produkty średnio kwasotwórcze, czyli ryby, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, owoce morza, chude kiełbasy i wędliny.
Co natomiast spożywać, gdy brakuje zasad w naszym ciele?
Analogicznie do kwasów, należy unikać „skrajnych" produktów czyli wysoko i słabo zasadotwórczych (wysoko zasadotwórcze - cytryny, kiwi, gruszki słodkie, limonki, ananasy, soki warzywne niesłodzone; słabo zasadotwórcze - cebula, grzyby, ogórki, wiśnie, oliwa, kalafior). Pożądane są produkty średnio zasadotwórcze tj. buraki, szpinak, dynia, pomarańcze, czosnek, agrest.
Oczywiście, obie powyższe porady dotyczą osób, które nie mają poważnych problemów z równowagą kwasowo-zasadową. Na przykład w przypadku nadkwasoty, cytryny jako produkt wysoko zasadotwórczy są konieczne! Zaś w przypadku pojawienia się na przykład pleśniaków jamy ustnej, należy spożywać wysoko kwasotwórcze produkty, jak np. czerwone mięso, wątróbka, ryż biały i inne.
Równowaga w walce z efektem jojo
Nie ma wątpliwości, że dbanie o równowagę kwasowo-zasadową jest niezbędne podczas odchudzania, ponieważ właśnie wtedy najczęściej dochodzi do jej zachwiania. Rezygnacja z dotychczasowej diety i nawyków żywieniowych prowadzi do zaburzenia prawidłowych proporcji kwasów i zasad, skutkując złym samopoczuciem i w konsekwencji zwiększeniem apetytu. Organizm próbuje bezskutecznie przywrócić poprzednią równowagę, intensyfikując odczucie głodu, a tym samym prowadząc do utraty efektów diety. Warto również pamiętać, aby na bieżąco sprawdzać tabele żywnościowe, najlepiej takie, na których oznaczony jest odczyn Ph produktów - są one bardzo pomocne przy ustalaniu diety. Dbałość o wszystkie te szczegóły pozwoli cieszyć się zdrowym ciałem oraz pomoże w procesie odchudzania.