Wiele osób staje na wadze po okresie świątecznym i stwierdza, że nadszedł czas na odchudzanie. Zabierają się za ten proces bez żadnego merytorycznego przygotowania. Pierwsze założenie brzmi zwykle: wystarczy odstawić słodycze, tłuszcze i poruszać się, a na pewno osiągnę efekt.
W dalekiej perspektywie, jest to zasadniczo prawda, ale trzeba pamiętać, że wiąże się z tym długi okres wyrzeczeń, po którym efekty mogą nadal nie być zadowalające. Mało kto zadaje sobie pytanie: a co z równowagą kwasowo-zasadową? Jak jest ona powiązana z dietą? Co jeść, by utrzymywać ją w normie? Odchudzanie to proces, w którym trzeba nastawić się na konsekwencję, systematyczny wysiłek i sporo wyrzeczeń. Ważna jest rola psychiki, bo ona ma być naszym motorem napędowym. Prawidłowe nastawienie psychiczne, to powiedzenie sobie: teraz się czegoś wyrzekam, ale długofalowy efekt jest tego warty! - chodzi przecież o moje zdrowie. Warto też połączyć dietę ze sportem. Wymaga to od nas psychicznej i fizycznej walki, ale skutki będą trwałe i szybciej zauważalne. Szczególnie pomocna w pracy nad swoim ciałem okazuje się też dbałość o równowagę kwasów i zasad w organizmie.
Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?
Jest to stan, w którym organizm ma prawidłowy odczyn Ph (pomiędzy 7,35, a 7,40), czyli odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zachwiania tej równowagi przejawiają się jako kwasica lub zasadowica. Są to stany zagrażające zdrowiu, a w ekstremalnych przypadkach nawet życiu. Dlatego tak bardzo ważne jest utrzymywanie ilości kwasów i zasad w niezachwianej równowadze. Istotne jest to również dlatego, że zrównoważona ilość kwasów i zasad okazuje się pomocna w procesie odchudzania.
Dietetycy zalecają układać dietę składającą się w 80% z produktów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych. Oczywiście jest to propozycja dla osób, które nie mają problemów z nadmierną ilością kwasów lub zasad, czy też z ich niedoborem. Nadmiar kwasów może prowadzić do nadkwasoty, czyli nie do okazjonalnych problemów ze zgagą, ale do stanu, gdzie zgaga towarzyszy nam cały czas. Z kolei nadmiar zasad stwarza w organizmie idealne środowisko do rozwoju grzybów, drożdżaków, pleśniaków i innych drobnoustrojów.
Jak podwyższyć ilość kwasów w płynach ustrojowych w przypadku niedoboru?
Przede wszystkim spożywając produkty żywieniowe o charakterze kwasotwórczym. A przy tym należy unikać produktów wysoko kwasotwórczych takich jak np. gazowane słodkie napoje, piwa, likiery alkoholowe, czerwone mięso - wołowina. Natomiast produkty słabo kwasotwórcze takie jak otręby, orzechy włoskie i nerkowca, śliwki, borówki i inne, w przypadku dużego niedoboru kwasów mogą okazać się niewystarczające. Dlatego dobrze spożywać produkty średnio kwasotwórcze, czyli ryby, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, owoce morza, chude kiełbasy i wędliny.
Co natomiast spożywać, gdy brakuje zasad w naszym ciele?
Analogicznie do kwasów, należy unikać „skrajnych" produktów czyli wysoko i słabo zasadotwórczych (wysoko zasadotwórcze - cytryny, kiwi, gruszki słodkie, limonki, ananasy, soki warzywne niesłodzone; słabo zasadotwórcze - cebula, grzyby, ogórki, wiśnie, oliwa, kalafior). Pożądane są produkty średnio zasadotwórcze tj. buraki, szpinak, dynia, pomarańcze, czosnek, agrest.
Oczywiście, obie powyższe porady dotyczą osób, które nie mają poważnych problemów z równowagą kwasowo-zasadową. Na przykład w przypadku nadkwasoty, cytryny jako produkt wysoko zasadotwórczy są konieczne! Zaś w przypadku pojawienia się na przykład pleśniaków jamy ustnej, należy spożywać wysoko kwasotwórcze produkty, jak np. czerwone mięso, wątróbka, ryż biały i inne.
Równowaga w walce z efektem jojo
Nie ma wątpliwości, że dbanie o równowagę kwasowo-zasadową jest niezbędne podczas odchudzania, ponieważ właśnie wtedy najczęściej dochodzi do jej zachwiania. Rezygnacja z dotychczasowej diety i nawyków żywieniowych prowadzi do zaburzenia prawidłowych proporcji kwasów i zasad, skutkując złym samopoczuciem i w konsekwencji zwiększeniem apetytu. Organizm próbuje bezskutecznie przywrócić poprzednią równowagę, intensyfikując odczucie głodu, a tym samym prowadząc do utraty efektów diety. Warto również pamiętać, aby na bieżąco sprawdzać tabele żywnościowe, najlepiej takie, na których oznaczony jest odczyn Ph produktów - są one bardzo pomocne przy ustalaniu diety. Dbałość o wszystkie te szczegóły pozwoli cieszyć się zdrowym ciałem oraz pomoże w procesie odchudzania.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »