Sprawdzoną receptę na udany początek dnia mają Włosi – swój dzień zawsze zaczynają od zdrowego, śródziemnomorskiego śniadania.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być lekkie, ale jednocześnie bogate we wszystkie składniki odżywcze. Stare powiedzenie mówi, że śniadanie należy zjeść królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą. Tymczasem pomijanie śniadania to jeden z najczęstszych błędów żywieniowych. Rano zwykle nie odczuwamy głodu i zadowalamy się filiżanką kawy.
Niestety prowadzi to do obniżenia naszej sprawności pracy umysłowej. O śniadaniu nie powinny zapominać również wszystkie osoby, które dbają o linię. Jeśli rezygnujemy z pierwszego posiłku, w czasie lunchu czy obiadu najczęściej spożywamy zdecydowanie za dużo kalorii.
Idealny poranny posiłek powinien dostarczać około 20 procent całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego (ok. 400 kcal z dziennej porcji 2000). Na początek, zaraz po przebudzeniu, należy wypić szklankę niegazowanej wody. Spłucze ona wszystkie toksyny zgromadzone w ciągu nocy oraz zwilży wysuszone usta i przygotuje podniebienie do rozkoszowania się smacznym porannym posiłkiem.
Rano najbardziej potrzebujemy węglowodanów. Są potrzebne, aby aktywnie rozpocząć dzień. Cukry proste są bezpośrednim źródłem energii, a cukry złożone (węglowodany) tworzą zapas na późniejsze godziny. Specjaliści ds. żywieniowych są zgodni – idealnym pierwszym posiłkiem jest tzw. włoskie śniadanie. Jest ono słodkie i składa się z mleka lub jogurtu, pieczywa oraz owoców.