Świąteczne śniadanie w wersji fit
Święta przede wszystkim kojarzą nam się ze smacznymi potrawami – to nie ulega żądnej wątpliwości. Ale nie zawsze słowo „smaczne” oznacza „zdrowe”. Kolejny mit do obalenia? Tak! Potrawy świąteczne mogą występować w wersji fit nie tracąc przy tym walorów smakowych. Niemożliwe? Oto kilka pysznych przepisów z książki Kuchnia fit, których koniecznie trzeba spróbować: pasztet z zielonej soczewicy, jajka faszerowane pieczarkami i pieprzem cayenne, sernik na zimno, barszcz biały ze świeżym chrzanem, święconka wielkanocna. Smacznego!
Wszystkim Państwu życzę wspaniałych, rodzinnych, ciepłych i zdrowych świąt wielkanocnych. Wielkanoc to symbol nowego życia, zmiany, odradzania się. Kibicuję Państwo abyście tegoroczną wiosnę potraktowali jako czas zmiany na lepsze zdrowsze życie. – Konrad Gaca.
***
Święconka wielkanocnaSKŁADNIKI:
• pieczywo chrupkie wieloziarniste,2 kromki
• jajko gotowane na twardo, 1 szt.
• schab pieczony, 2 cienkie plasterki
WYKONANIE:
Plasterki schabu wykładamy na blaszkę do pieczenia, nacieramy słodką papryką i rozmarynem. Pieczemy w temp. 180°C przez 8 minut.