Barszcz biały ze świeżym chrzanemSKŁADNIKI:
• marchewka, 2 szt.
• pietruszka, 1 szt.
• cebula, 1 szt.
• czosnek, 1 ząbek
• świeży chrzan tarty, 2 łyżki
• jajka gotowane na twardo, 2 szt.
• śmietana 12%, 3 łyżki
• masło (bez soli), 1/8 kostki
• sok z cytryny, 4 łyżeczki
• ziele angielskie, 5 ziaren
• liść laurowy
• natka pietruszki, 1 łyżka
• pieprz, majeranek do smaku
• pieprz naturalny
WYKONANIE:
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i pietruszkę przekroić na pół. Warzywa włożyć do 1 litra wrzącej wody i ugotować do miękkości. Wyjąć cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodać posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie połączyć z masłem i śmietaną. Przyprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać barszczem, posypać natką pietruszki.