Pasztet z zielonej soczewicySKŁADNIKI:
• pietruszka, 1 szt.
• jajka, 2 szt.
• drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek
• oliwa z oliwek, 5 łyżek
• majeranek, 1 łyżeczka
• oregano, 1 łyżeczka
• tymianek, 1 łyżeczka
• pieprz, ok. 0,5 łyżeczki
• świeża pietruszka, 1 pęczek
• soczewica zielona, 500 g
• marchewka, 4 średnie
• cebula, 2 średnie
• seler, 1 mały
WYKONANIE:
Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.